Frågor & Svar

Här hittar du en samling av våra vanligaste frågor och svar. Om du fortfarande har funderingar eller om något känns oklart så tveka inte att höra av dig till oss!

Frågor & svar

Har det dykt upp en fundering? Här får du svar på de flesta av dina tänkbara frågor, annars får du gärna kontakta oss.

Allmänna frågor

Vad är grön teknik?

Grön teknik är ett skatteavdrag likt rot/rut som möjliggör för dig som kund att få upp till 50% avdrag på kostnaden när du köper material och installation som har med elbilsladdning att göra.

Regler för att få skatteavdrag.

  • Maximalt skatteavdrag är 50 000 kr per person och år.
  • Skatteavdrag får bara göras av företaget som utför installationen av laddbox. Viktigt att inköp och installation av laddbox ska göras från ett och samma företag för att få avdrag.
  • Voltplan gör avdraget direkt på fakturan för dig som kund och sedan ansöker vi själva om utbetalning från Skatteverket.
  • Du ska vara en privatkund (för företag och bostadsrättsföreningar gäller Klimatklivet)
  • Andra avdrag du erhållit tidigare samt hur mycket skatt du betalat in kan påverka ifall du får grön teknik avdrag. Ansvaret ligger hos dig som kund att kolla med Skatteverket ifall du är berättigad till grön teknik.
  • Installationen ska ske i din fastighet eller dina föräldrars och gäller ej för hyresrätter.

Grön teknik omfattar även installation av solceller och egenproducerad el. För mer info besök Skatteverkets hemsida på (https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik.4.676f4884175c97df4192860.html)

Vad ingår i en standardinstallation?

  • Upp till 10 meter kabel (16A 3-fas)
  • PSA 16A (personskyddsbrytare)
  • El- och fästmaterial
  • Kontroll av elcentral (okulär besiktning)
  • Kabeldragning ovan mark
  • En (1) håltagning i mjukt material såsom trä, gips, lättbetong eller leca
  • Driftsättning
  • Slutkontroll
  • Restid 40 km enkel resa

Alla produkter såsom laddbox, tillbehör och lastbalansering skickas till ditt närmaste ombud. Ingen frakt tillkommer på beställningar över 5000 kr. Skulle du behöva fler tjänster än vad som ingår i en standardinstallation kan du se de vanligaste tilläggstjänsterna nedan. Grön Teknik skattereduktion gäller även för tilläggstjänster i samband med installation av laddbox.

Prislista tillägg

Standardinstallationen är utformad att passa majoriteten av hushållen och inte lägga på mer material och arbete än vad som krävs. Därför passar 10 meter kabel och 1 håltagning dom flesta hushållen för en komplett installation. Ibland krävs det dock t.ex. längre kabel, montering av nya säkringar eller en önskad uppsäkring. Därför har vi tagit fram en prislista där du som kund kan uppskatta vad just din installation kommer att hamna på i slutpris. Vanligaste kostnaderna är markerade nedan.

Är ni certifierade?

Alla våra installatörer är certifierade och är även nischade inom installation av laddboxar.

Har jag som kund garanti?

Självklart! Vi erbjuder hela fem (5) års garanti på laddbox och två (2) år på installation.

Installerar ni i hela Sverige?

Ja, vi installerar i stort sett över hela Sverige.

Säljer ni bara DEFA Power?

Det stämmer. Det är viktigt att veta att Voltplan är en oberoende återförsäljare och har inga åtaganden att enbart sälja DEFA:s produkter. Anledningen är helt enkelt att DEFA Power är den enda laddboxen på marknaden idag som uppfyller Voltplans höga krav på design, funktionalitet och säkerhet till rätt pris. Med det sagt håller vi ständigt utkik på marknaden efter fler laddboxar som kan tänkas uppfylla Voltplans höga krav.

Min beställning

Vad händer efter att jag lagt min order på hemsidan?

  1. När du valt dina produkter och slutfört checkouten på hemsidan så kommer du få en orderbekräftelse till den e-postadress du angivit.
  2. I orderbekräftelsen finns en länk till ett webbformulär vi kallar för “Precheck”. Denna Precheck tar enbart några minuter att fylla i. Syftet med formuläret är att elektrikern kan förstå dina behov och vara förberedd inför installationen av din laddbox.
  3. När formuläret är inskickad så levereras dina produkter till dig eller så tar installatören med sig allting. Du kommer upplysas om detta i samband med att vår installatör kontaktar dig för att boka in en dag för installation.
  4. Elektrikern anländer hem till dig och utför installationen.

Hur lång tid tar det från beställning till installation?

En av Voltplans elektriker kommer kontakta dig inom 3 dygn efter att du lämnat in ditt formulär (Precheck). Därefter är vår ambition att du ska få en bokad tid inom 3 veckor.

Hjälper ni mig med Grön teknik-avdraget?

Ja, vi gör avdraget direkt på din faktura/slutnota.

Vilka betalningsalternativ erbjuder ni på hemsidan?

Vi använder oss av Klarna Checkout vilket innebär många valmöjligheter för dig som kund när du ska placera en order. Exempel på betalningsalternativ är Swish, kort, banköverföring, faktura 30 dagar och längre avbetalningar. Observera att när du väljer Klarna faktura 30 dagar så gäller det från och med den tidpunkten produkterna skickas från oss.

Behöver jag vara hemma när ni installerar min laddbox?

Ja

Lastbalansering

Vad är dynamisk lastbalansering och behöver jag det?

Dynamisk lastbalansering är en väldigt smart funktion som genom att ständigt kommunicera med hushållet får reda på hur mycket el man kan ladda bilen med utan att riskera att huvudsäkringen ska gå. Detta sker dynamiskt och i realtid. Ju mindre el hushållet använder för tillfället desto mer el får bilen helt enkelt och vice versa.

Elbilsladdning

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det beror på flera olika faktorer. Till att börja med beror det på om din bil laddas med växelström (AC) som är den ström som kommer från ett elnät. Alla elbilar behöver konvertera växelström till likström (DC) eftersom batteriet i en elbil använder likström. Detta görs genom en konverterare inne i bilen som omvandlar växelström till likström. Därför tar det lite längre tid att ladda en elbil med växelström.

När du däremot laddar din elbil direkt med likström (DC) så behöver inte konverteraren som vi nämnde ovan aktiveras och därmed går laddningen snabbare. Anledningen till att offentliga snabbladdare kan ladda din bil med med likström är att konverteringen från växelström görs redan på själva laddstationen.

Nästan alla hushåll som köper en laddbox laddar elbilen med hjälp av växelström. Det är nämligen väldigt dyrt att ha en snabbladdare hemma. Du hittar oftast snabbladdare på offentliga platser såsom rastplatser och bensinmackar.

Utöver om det är växelström eller likström du laddar bilen med så beror hastigheten även på flera andra faktorer. Dessa är: Bilens batterikapacitet och ombordhastighet, uttagstyp, laddbox, sladd, enfas eller trefas (maximal laddström) samt väder är alla aspekter som påverkar laddningstiden.

Hur långt kan jag köra på en laddning?

Det beror helt och hållet på vilken elbil du har och dess batterikapacitet. Även aspekter såsom körstil, hastighet, väder och vilka extra funktioner du har på medan du kör (såsom stolsvärme) påverkar alla din räckvidd. Till skillnad mot fossildrivna bilar drar en elbil oftast mer energi vid högre hastigheter än vid stadskörning.

Laddkablar till elbilar

Det är viktigt att du har en bra laddkabel till din elbil och det finns flera olika typer av kablar. Det finns typ 1 och typ 2 kablar. Det finns även hederliga laddkablar som man kan ladda via ett vanligt vägguttag också. Dessa laddkablar brukar ingå när man köper en elbil men är inget vi rekommenderar då effekten är väldigt låg och kan överhetta nätet och därmed ge upphov till brandfara. Standarden inom EU är att gå mot typ 2 kablar då dessa är effektivare än typ 1 och kan ladda din bil både med 1-fas eller 3-fas. Utöver det är laddkablar av typ 2 även säkrare än vanliga uttag och typ 1 kablar. Förutom det är det viktigt för dig som kund att veta vilken längd du behöver på kabeln samt dubbelkolla vilken effekt din laddkabel kan ladda med.

Kan jag ladda min bil i ett vanligt eluttag?

Svaret på den frågan är ja, du kan ladda din elbil i ett vanligt uttag. Men det kommer gå väldigt långsamt och belasta ditt nät väldigt mycket vilket leder till brandrisk. Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning hos vanliga hushåll.

Klarar min fastighet av att ladda en elbil?

De flesta fastigheter klarar av att ladda en elbil och det beror främst på vad för huvudsäkring hushållet har.

Kom igång

Låt oss berätta mer

Kontakta oss idag.